Oružje i streljivo

Oružje i streljivo

Svaki lovac može donijeti oružje u svom vlasništvu ili dokument koji mu daje za pravo da se smije služiti oružjem koje je donio. Za oružje u svom vlasništvu lovac mora imati dozvolu za nošenje i držanje navedenog oružja. U lovištu je dozvoljena uporaba poluautomatskog oružja ako su tako uređena da mogu u spremište primiti najviše dva naboja. Lovačko oružje i naboji upotrebljavaju se u skladu s pravilima lova i lovnom etikom. Lovačko oružje puni se lovačkim nabojima kod pojedinačnog lova zauzimanjem mjesta za početak lova, a kod skupnog lova poslije davanja znaka za početak lova, a na isti način se i prazni. Lovačko oružje, bez obzira radi li se o pojedinačnom ili skupnom lovu, uvijek se mora nositi tako da su cijevi okrenute uvis. Lovačko oružje i naboje nije dopušteno upotrebljavati u vrijeme smanjene vidljivosti uzrokovane klimatskim nepogodama (padaline, magla, vjetar i sl.) te noću.

Kod odstrela sitne divljači sudionici lova mogu rabiti lovačko oružje s glatkim cijevima i naboje uz poštivanje propisanih uvjeta, kako slijedi:
VRSTA DIVLJAČI DOPUŠTEN PROMJER SAČME DOPUŠTENA DALJINA STRELJANJA
jarebica, trčka skvržulja, šljuka, golub divlji, prepelica, kolinka, vrana gačac, svraka, šojka, čavka zlogodnjača, kunić divlji 1,7 – 3,5 mm 35 m
fazan – gnjetao, patka divlja, kuna, lasica mala, tvor, liska crna, vrana siva 3,0 – 3,5 mm 40 m
zec, guska divlja, divlja mačka 3,0 – 4,0 mm 50 mLisicu, divlju mačku, jazavca, vranu sivu, vranu gačca, svraku i šojku dopušteno je odstreliti i lovačkim oružjem s užlijebljenim cijevima najmanjeg kalibra 22 long rifle. Na ranjenu divljač dopušteno je strijeljati i s veće udaljenosti od dopuštene. Napominjemo da su naši lovnici dužni kontrolirati streljivo koje koriste lovci u lovištu Zelendvor, te su ovlašteni prekinuti lov, ukoliko lovci ne koriste primjereno oružje i streljivo u lovu.

Lovačka streljana

Zelendvor raspolaže s modernom lovačkom streljanom na kojoj naši gosti mogu uvježbavati svoje sposobnosti gađanja glinenih golubova i to u disciplinama trap, skeet i lovački parkur. Streljana za lovački parkur jedina je streljana takve vrste u Hrvatskoj. Lovački parkur izuzetno je zanimljiva disciplina gdje lovci pucaju na glinene golubove koji imitiraju dvanaest vrsta divljači i to: prepelicu pučpuru, prepelicu virdžinijsku-kolinku, goluba divljeg, šljuku, šojku, lisku crnu, patku divlju, patku kržulju, trčku skvržulju, jarebicu kamenjarku, fazana i zeca.

Ova web stranica koristi kolačiće. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Više informacija

Zelendvor.hr koristi kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Nastavkom pregleda web stranice ili klikom na "Prihvati" slažete se sa korištenjem kolačića.

Zatvori